100ste certificaat voor duurzame zorg naar Beweging 3.0

Zorginstellingen zetten vol overtuiging groene stappen. Het project Duurzame Zorg van provincie Utrecht stimuleert dit. Het 100ste certificaat ging onlangs naar zorgorganisatie Beweging 3.0. Wat hebben zij hiervoor gedaan?

Nienke en Sylvia van zorginstelling Beweging 3.0
Nienke Bakker (links) en Sylvia Speel van Beweging 3.0

"Op één van de locaties gebruiken we nu 40% minder energie"

Sylvia Speel, projectleider Beheer & Onderhoud, deelt haar ervaringen: “Met ondersteuning van provincie Utrecht pakken wij onze gebouwen aan om energie te besparen. Natuurlijk wel met het behoud van comfort voor onze bewoners en medewerkers. De resultaten zijn veelbelovend. Op één van de locaties gebruiken we nu 40 procent minder energie dan in 2018. Er liggen plannen klaar om een locatie in Amersfoort aan te sluiten op een warmtenet. En met de overstap naar warmtepompen worden locaties (bijna) gasloos.”

Meer dan alleen energie besparen

Nienke Bakker, programmamanager Duurzaam Ondernemen: “Naast energie besparen, scheiden we ons afval beter. We houden bijvoorbeeld incontinentiemateriaal apart, zodat het gerecycled kan worden bij de afvalverwerker. Verder zijn we overgestapt op groene schoonmaakmiddelen en gerecycled toiletpapier. Dit jaar starten we initiatieven om voedselverspilling te verminderen. Ook scherpen we ons inkoopbeleid aan.”

Op naar zilver

Ze blikt vooruit: “Met trots hebben we het bronzen certificaat in ontvangst genomen: het is een mooie eerste stap. We streven nu naar een zilveren certificaat. Hiervoor moeten we nog een paar stappen extra zetten. Ik ben ervan overtuigd dat dit in 2024 gaat lukken. Duurzaamheid is niet alleen een belangrijke waarde in ons beleid, het wordt ook steeds meer omarmd door onze medewerkers. In de Green Teams die we hebben opgericht, zitten collega’s uit alle lagen van de organisatie. Zij kijken samen hoe wij onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen  Dat belooft veel moois voor de toekomst.”

Meer weten

Meer weten over hoe de provincie zorginstellingen en ander maatschappelijk vastgoed ondersteunt bij het verduurzamen: kijk op provincie-utrecht.nl/maatschappelijkvastgoed.

Beweging 3.0 heeft een inspirerend filmpje gemaakt om te laten zien wat ze gedaan hebben om het certificaat te behalen. Kijk daarvoor op Beweging 3.0 behaalt bronzen certificaat Milieuthermometer Zorg.