Betaalbare stroom van daken uit de buurt

In gemeente Houten is een energiecoöperatie opgericht, speciaal voor huurders van woningcorporatie Woonin. Deze heet Delen Duurzame Energie – Houten. Wie lid wordt van deze energiecoöperatie krijgt voortaan tegen een voordelig tarief stroom geleverd van zonnepanelen uit eigen buurt. Woonin in Houten stelt hiervoor de daken beschikbaar van 30 van haar panden.  

Zonnepanelen op een appartementencomplex in Houten

De energiecoöperatie is opgericht door Delen Duurzame Energie (onderdeel van gebouwverduurzamer INNAX); een organisatie die zich inzet om ervoor te zorgen dat meer groepen particulieren zelf duurzame energie gaan opwekken voor eigen gebruik. Guus van Schöll is een van de ontwikkelaars van het concept van INNAX: “Wij zijn er vooral voor huurders van woningcorporaties. Wij willen duurzame energie voor iedereen beschikbaar maken. Specifiek voor huishoudens met een huurwoning/appartement die zelf weinig mogelijkheden hebben. Het is dan ook onze bedoeling om dit concept ook toe te passen in andere gemeenten en bij andere woningcorporaties.”

Sander Bos (bij WoonIn verantwoordelijk voor de gebouwen in Houten): ”Een groot deel van onze huurders heeft er moeite mee om iedere maand alle rekeningen te betalen. Daarom heeft Woonin INNAX toestemming gegeven om zonnepanelen te leggen op de daken van de WoonIn-flats in de regio Houten, Wijk bij Duurstede en Langbroek. Dat was nog helemaal niet zo’n makkelijke beslissing, want die zonnepanelen maken voor ons onderhoud aan bijvoorbeeld het dak wel moeilijker.  Uiteindelijk woog het voordeel voor onze huurders zwaarder.”

Goedkoper en stabiel stroomtarief

De stroom die wordt opgewekt, wordt geleverd aan energieleverancier Greenchoice. Met dit bedrijf is afgesproken dat zij de stroom tegen kostprijs aan de huishoudens leveren. Bovendien heeft zonnestroom het voordeel dat de kosten heel stabiel zijn. Guus: “De zon trekt zich niks aan van oorlogen of geopolitieke spanningen, dus de prijs schommelt nauwelijks. Dat is heel fijn als je het niet breed hebt.”  Alle zonnepanelen in dit project bij elkaar leveren genoeg stroom voor 1.000 tot 1.200 huishoudens.

Subsidie

Voor de aanschaf van de zonnestroominstallaties heeft de energiecoöperatie gebruik gemaakt van een speciale subsidie van de Rijksoverheid: de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Ook de provincie Utrecht heeft bijgedragen met subsidie vanuit de Uitvoeringsverordening subsidie Energietransitie Utrecht (UsET).  

Guus van Schöll: “We hebben uitstekende hulp gekregen van de provincie bij het doen van de subsidieaanvraag. Dankzij de betrokkenheid van Freek van der Weele, een van de subsidieadviseurs voor de UsET, is de aanvraag soepel verlopen.” Freek van der Weele: “De UsET is bedoeld om de energietransitie te versnellen. Dit project past helemaal bij de ambitie van de provincie om ervoor te zorgen dat de energietransitie voor iedereen haalbaar en betaalbaar is. Ook voor mensen die moeilijk rondkomen.”

Ook subsidie energietransitie aanvragen bij de provincie?

De subsidiemogelijkheden in de UsET zijn vooral gericht op gemeenten, maatschappelijke organisaties, ondernemerscollectieven en bewonersinitiatieven die projecten opzetten om (collectief) energie te besparen of om duurzame energie op te wekken. Initiatieven die subsidie willen aanvragen, adviseren we om eerst altijd even contact op te nemen met subsidies.energietransitie@provincie-utrecht.nl. Onze adviseurs kijken dan samen met u of het initiatief past bij de subsidieregeling. We geven tips om de aanvraag zo kansrijk mogelijk te maken.  

Alles over de subsidieregeling voor de energietransitie vindt u op www.provincie-utrecht.nl/subsidie-energietransitie.

Wilt u geen nieuws over de energietransitie in de provincie Utrecht missen? Meld u aan voor onze nieuwsservice en u ontvangt alle nieuwsberichten in uw mailbox.