In de regio Utrecht werkt een groot aantal partijen aan innovaties om de energietransitie te versnellen. De provincie Utrecht ondersteunt deze innovaties met capaciteit en financiering. Zij werkt samen met partijen als de Regionale Ontwikkelmaatschappij Utrecht Region (ROM), Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, het Utrecht Sustainability Institute (USI) en gemeenten. De combinatie van verschillende expertises (technisch, businesscases, onderzoek) en invalshoeken helpt om transitieopgaven verder te brengen.
Prioriteiten
Op dit moment ligt onze prioriteit bij de grote opgaven voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving (renovatieopgave) en het vinden van slimme oplossingen bij netcongestie ('file' op het stroomnet). Innovaties kunnen hierbij een grote bijdrage leveren. Door regionale partijen is al een goede basis gelegd in de vorm van projecten en/of innovatieve bedrijven. De provincie sluit bij haar aanpak aan op de programma’s van de Topsector Energie.
Uitgelichte projecten
-
Aanpak energiehubs op bedrijventerreinen
Door de energietransitie is een zwaardere energie-infrastructuur nodig en moeten we slimmer gebruik gaan maken van de beschikbare capaciteit op het stroomnet. Op bedrijventerreinen kunnen ondernemers zorgen voor meer speelruimte op het stroomnet en lagere kosten, door te gaan samenwerken in energiehubs.
-
Bidirectioneel laden
Bidirectioneel laden is een slimme innovatie. Bij bidirectioneel laden wordt duurzame energie opgeslagen in elektrische auto’s. Via een slimme laadpaal kan die energie op een later moment ook weer teruggeleverd worden. Dit zorgt voor flexibiliteit en kan een bijdrage leveren aan het balanceren van het net.
-
Roadmap slimme energiesystemen
Een groot aantal bedrijven en kennisinstellingen werkt actief aan oplossingen waarmee slimmer de bestaande netcapaciteit gebruikt kan worden. Het energiesysteem moet zo betrouwbaar, veilig, efficiënt, betaalbaar, slim, integraal en maatschappelijk gedragen worden. Er is een roadmap opgesteld waarin concrete activiteiten staan om dit doel te bereiken.
-
Congestiemanagement Lage Weide
Een consortium van diverse bedrijven werkt aan een oplossing voor het netcongestieprobleem op bedrijventerreinen Lage Weide en De Wetering-Haarrijn in Utrecht. Door slimme digitale technieken en opslag worden opwek en gebruik van duurzame energie beter in balans gebracht. Dit project heef een bijdrage ontvangen vanuit het programma Kansen voor West 2.
-
Waterstofproductie als duurzame energiebron
De provincie heeft een stappenplan voor waterstofproductie opgesteld en twee cases laten onderzoeken: grootschalige zonne-energieopwekking en opwek van zon en wind voor agrarische bedrijven.
Nieuws
Nieuwsoverzicht innovatie energietransitie-
Snelle ontwikkeling van kleine warmtenetten op bedrijventerreinen
In het project ABLE werkt de provincie Utrecht samen met andere partijen aan een praktisch concept en hulpmiddelen voor snelle ontwikkeling van kleine warmtenetten op bedrijventerreinen. -
E-Lions H2 maakt dieselbedrijfswagens uitstootvrij
Met subsidie van de provincie Utrecht werkt E-Lions H2 aan een methode om gebruikte (lichte) bedrijfswagens op diesel om te bouwen naar bedrijfswagens die waterstof en elektriciteit gebruiken. -
Minder en slimmer energie gebruiken in flats
In BEMS4Hoogbouw werkt Inside Out aan een slim energiemanagementsysteem dat het energieverbruik in flats kan monitoren, analyseren en regelen. Dat bespaart energie en vermindert belasting van het net.
Neem contact op

Wilt u meer weten over innovatie in de energietransitie? Neem contact op met Bastiaan de Jonge:
- Telefoon: 06 34 49 97 84
- E-mail: bastiaan.de.jonge@provincie-utrecht.nl