De provincie Utrecht heeft als ambitie dat de energietransitie voor iedereen haalbaar en betaalbaar is. Op dit moment kan namelijk niet iedereen de investeringen voor het verduurzamen van een woning en de energiekosten betalen. Met de aanpak Inclusieve Energietransitie ondersteunt de provincie collectieve verduurzamings- en duurzame opwek projecten met expertise en financiering ondersteunen om haalbaarheid en betaalbaarheid te garanderen.
Haalbare en betaalbare energietransitie
Haalbaar betekent dat woningeigenaren toegang hebben tot financiële middelen om de eigen woning te verduurzamen of te participeren in collectieve duurzame energieopwekking. Betaalbaar wil zeggen dat na betaling van de energielasten voldoende inkomen overblijft voor de overige noodzakelijke bestedingen. De energielasten moeten niet te hoog (>10%) zijn ten opzichte van het huishoudinkomen. Landelijk heeft 15% van de woningeigenaren onvoldoende toegang tot kapitaal om verduurzaming te financieren. In de provincie Utrecht gaat het om 6 tot 12%, 20.000 tot 41.000 woningeigenaren.
Aanpak
Het lukt alleen samen
Om te komen tot een inclusieve energietransitie zet de provincie nadrukkelijk in op samenwerking. Verschillende stakeholders hebben verschillende delen van de puzzel in handen om te komen tot succesvolle oplossingen. Een inclusieve transitie is alleen haalbaar als alle betrokkenen zich maximaal inzetten. Dat vraagt om te denken over de eigen grenzen en belangen. Alleen dan kan sprake zijn van een energietransitie waarbij iedereen meedoet en waarvan iedereen profiteert.
Maak gebruik van onze ondersteuning
-
Isolatievouchers
Huiseigenaren met een laag inkomen in de provincie Utrecht krijgen via de gemeente het aanbod om hun muren of vloeren kosteloos te laten isoleren, met subsidie van de provincie. Het isoleren gebeurt op een natuurvriendelijke manier.
-
Leer- en doekring energiearmoede
De provincie ondersteunt gemeenten om zelf aan de slag te gaan met energiearmoede. Op basis van de ervaringen van gemeenten bij de leer- en doekring kunnen ook andere gemeenten met een plan van aanpak voor energiearmoede aan de slag.
-
Gespikkeld bezit
Als koop- en huurwoningen zich in dezelfde straat bevinden, is het wenselijk deze zoveel mogelijk gelijktijdig te verduurzamen. De provincie ondersteunt gemeenten en woningcorporaties bij projecten waarbij eigenaren kunnen aansluiten bij de verduurzaming door woningcorporaties.
-
Energie in Smitsveen
Hoe kunnen ook inwoners met een laag inkomen meedoen aan de energietransitie? Vanuit deze vraag is in Soest het project Energie in Smitsveen gestart. De provincie betaalt het gros van de projectkosten, zodat ook andere gemeenten kunnen leren van de lessen uit de wijk Smitsveen.
-
Een kwetsbare wijk betrekken via onderwijs
Hoe krijg je bewoners van kwetsbare wijken zover dat ze energiebesparende maatregelen treffen? Stichting Technotrend deed het in de Utrechtse wijk Kanaleneiland met formeel en informeel onderwijs in het project Inclusieve Energietransitie Kanaleneiland.
Nieuws
Nieuwsoverzicht energie voor iedereen-
Provincie Utrecht investeert 19 miljoen euro in versnelling energietransitie
De provincie Utrecht stelt 19 miljoen euro beschikbaar voor het versnellen van de energietransitie. Het geld gaat naar een gezamenlijke aanpak met gemeenten voor woningisolatie voor inwoners met een smalle beurs, naar duurzame elektriciteitsopwekking en naar maatregelen tegen netcongestie. -
Een lagere energierekening in Kanaleneiland
Gemiddeld 132 euro per jaar besparen op de energierekening: bij 400 huishoudens in de Utrechtse wijk Kanaleneiland lukt dit al. Het geheim? Onderwijs en een samenwerking met mensen uit de buurt.
Neem contact op
Wilt u meer informatie over de aanpak Inclusieve Energietransitie? Neem dan contact op met Kim Kizselnik.
- Telefoon: 06 11 36 68 92
- E-mail: kim.kiszelnik@provincie-utrecht.nl