-
Energie-infrastructuur en netcongestie
De komende jaren wordt meer duurzame energie opgewekt en gaan nieuwe woonwijken en bedrijven van het gas af. Hierdoor is er behoefte aan een zwaardere energie-infrastructuur en slimmer gebruik van de beschikbare capaciteit. De provincie ziet het als haar taak om te zorgen dat hiervoor een goede onderlinge afstemming op regionaal en landelijk niveau is.
-
Energie voor iedereen
Op dit moment kan niet iedereen de investeringen voor het verduurzamen van een woning en de energiekosten betalen. Met de aanpak Inclusieve Energietransitie ondersteunt de provincie collectieve verduurzamings- en duurzame opwek projecten met expertise en financiering om haalbaarheid en betaalbaarheid te garanderen.
-
Grootschalige opwek van zonne- en windenergie
De provincie Utrecht streeft naar een duurzame energievoorziening, waarbij in 2030 minimaal 55% van de elektriciteit uit duurzame bronnen komt. Voor een succesvolle energietransitie is energie van zon én wind nodig. De provincie wekt zelf geen grootschalige energie op, maar ondersteunt gemeenten en initiatiefnemers, zoals energiecoöperaties.
-
Innovatie energietransitie
In de regio Utrecht werkt een groot aantal partijen aan innovaties om de energietransitie te versnellen. De provincie Utrecht ondersteunt deze innovaties met capaciteit en financiering.
-
Mobiliteit en energie
De provincie Utrecht zet zich om de mobiliteit in de regio te verduurzamen. We richten ons daarbij op de ontwikkeling van de laadinfrastructuur voor voertuigen en het opwekken van duurzame energie langs, boven of op de wegen en paden van de provincie
-
Monitoring energietransitie
De monitor energietransitie geeft cijfermatig inzicht in waar we in onze provincie staan in de energietransitie. De monitor volgt onder meer de ontwikkeling van de CO2-uitstoot, de opwek van hernieuwbare energie, energiegebruik en energiebesparing.
-
Participatie
De provincie Utrecht biedt gemeenten ondersteuning bij de participatie van energieprojecten, met begeleiding, juridische ondersteuning, visualisaties, onafhankelijke toetsing op financiële participatie en co-financiering.
-
Verduurzaming bedrijven
Bedrijven kunnen een grote bijdrage leveren aan de energietransitie én de vruchten plukken van deze transitie. De provincie Utrecht werkt actief, verbindend en faciliterend mee aan energiebesparing en -opwek bij bedrijven, samen met brancheverenigingen, bedrijvencollectieven, energiecoöperaties en andere overheden.
-
Verduurzaming maatschappelijk vastgoed
In de provincie Utrecht zijn veel maatschappelijke organisaties actief op het gebied van onder andere zorg, onderwijs, cultuur en sport. De provincie wil ze stimuleren om energiebesparende maatregelen toe te passen op hun vastgoed en ondersteunt ze ook daarbij.
-
Verduurzaming woningen
Om uiterlijk in 2050 een CO2-neutrale provincie te kunnen zijn moeten ook woningen verduurzaamd worden. De provincie werkt hierin nauw samen met gemeenten en woningcorporaties. We ondersteunen met kennis en financiering en brengen initiatiefnemers samen.