Bedrijven in de provincie kunnen een grote bijdrage leveren aan de energietransitie én de vruchten plukken van deze transitie. Bijvoorbeeld door slim om te gaan met energiebesparing, zon op dak of mobiliteit. De provincie Utrecht werkt actief, verbindend en faciliterend mee aan energiebesparing en -opwerk bij bedrijven. Dit doet zij in samenwerking met brancheverenigingen, bedrijvencollectieven, energiecoöperaties, omgevingsdiensten en gemeenten.
Bent u eigenaar van maatschappelijk vastgoed, zoals een zorginstelling? De provincie biedt diverse programma's voor begeleiding bij verduurzaming van maatschappelijk vastgoed.
Programma's om te verduurzamen
-
Ontzorgingsprogramma MKB
Het Ontzorgingsprogramma MKB is een programma waarbij micro en kleine ondernemingen gratis ontzorgd worden om hun bedrijfspand en bedrijfsprocessen te verduurzamen. Hiervoor krijgen ze begeleiding van een duurzaamheidsadviseur en kunnen ze een gratis energie-advies krijgen van een van de aangesloten leveranciers.
-
Programma verduurzaming bedrijventerreinen
Vanuit het Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen gaan zogeheten 'aanjagers PVB' aan de slag. Zij gaan in samenwerking met één of meerdere bedrijventerreinen plannen opstellen om het bedrijventerrein te helpen verduurzamen en de organisatiegraad te verhogen.
Subsidies energietransitie
Subsidies, leningen en belastingaftrek ondersteunen bedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties bij de verduurzaming van hun gebouw en (productie-)processen. Speciaal voor hen heeft de provincie een beknopt overzicht gemaakt van veel (landelijke en provinciale) regelingen. Kijk op: Factsheet subsidies energietransitie voor voor bedrijfsmatig en maatschappelijk vastgoed.
Uitgelichte projecten
-
Zon op (bedrijfs)daken en parkeerplaatsen
Als alle geschikte daken in de provincie worden vol gelegd met zonnepanelen, kunnen we een groot deel van de provincie voorzien van stroom. Tenminste, als deze kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Vanwege netcongestie kan dat nu niet altijd. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om wel zonnepanelen op (grote) daken van bedrijven en maatschappelijk vastgoed en op een overkapping van een parkeerplaats (solar carport) te plaatsen.
-
Samenwerken aan oplossingen netcongestie
Het elektriciteitsnet in onze regio is overbelast. In de regio Utrecht werkt een groot aantal bedrijven en kennisinstellingen actief aan oplossingen om de capaciteit op het net slim te gebruiken, zoals ‘energy hubs’. Dit zijn gebieden waar lokaal opgewekte energie, gebruik en opslag op een slimme manier met elkaar zijn verbonden om het elektriciteitsnet zo min mogelijk te belasten.
-
Aanpak energiehubs op bedrijventerreinen
Door de energietransitie is een zwaardere energie-infrastructuur nodig en moeten we slimmer gebruik gaan maken van de beschikbare capaciteit op het stroomnet. Op bedrijventerreinen kunnen ondernemers zorgen voor meer speelruimte op het stroomnet en lagere kosten, door te gaan samenwerken in energiehubs.
Nieuws
Nieuwsoverzicht verduurzaming bedrijven-
Provincie Utrecht zet belangrijke stap in aanpak netcongestie
Uitbreiding van het hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk is cruciaal voor het oplossen van netcongestie in Utrecht, Gelderland en Flevoland; wat nodig is voor verduurzaming, woningbouw en economische groei. -
Samen in een energiehub: op Lage Weide doen ze het
Op het bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht is de eerste energiehub-pilot van de provincie Utrecht van start gegaan. Harry Nab en Edith Appels, twee van de vijf ondernemers die meedoen, vertellen waarom ze besloten mee te doen. -
Energiehub Lage Weide van start
Op 25 september is de eerste energiehub van de provincie Utrecht van start gegaan. Vijf ondernemingen hebben een lokaal energiesysteem opgezet. Door slimme en flexibele samenwerking krijgen zij zo meer ruimte om elektriciteit te gebruiken en op te wekken.
Neem contact op
Wilt u meer informatie over het verduurzamen van bedrijven? Neem contact op met Rubin Straalman.
- Telefoon: 06 18 58 09 41
- E-mail: rubin.straalman@provincie-utrecht.nl