Netcongestie en energie-infrastructuur

Er is sprake van toenemende schaarste op het elektriciteitsnetwerk: vraag en aanbod van elektriciteit zijn hoger dan de beschikbare netcapaciteit. Dit wordt ook netcongestie genoemd. De verwachting is dat de vraag naar elektriciteit fors blijft groeien door o.a. verduurzaming van de gebouwde omgeving, nieuwbouw, elektrificatie van bedrijven en mobiliteit. Uit verschillende scenario’s blijkt dat dit de komende 15 jaar leidt tot een verdrievoudiging van de elektriciteitsvraag. Ook het aanbod van wind- en zonne-energie neemt toe.

Samenwerken om het net te ontlasten

Er is meer ruimte nodig op het net om Utrecht bereikbaar, duurzaam en leefbaar te houden. Daarom werken TenneT, Stedin, gemeenten, provincie, marktpartijen en het Rijk samen aan oplossingen voor de korte en lange termijn. Dit wordt o.a. gedaan in de Energy Board. Er zijn grofweg vier soorten oplossingsrichtingen:

  • Tien maatregelen tegen het overvolle Utrechtse stroomnet (samen met andere provincies, zie hieronder voor meer informatie).
  • Bewust energiegedrag en het optimaal benutten van het elektriciteitsnet met netbewuste en innovatieve oplossingen (zie spoor 1 hieronder).
  • Bouwen: het uitbreiden van het elektriciteitsnet, de belangrijkste manier om structureel meer ruimte te maken (zie spoor 2 hieronder).
  • Integraal programmeren, plannen voor de energie van de toekomst nu al inrichten op voorkomen en verminderen van netcongestie (zie spoor 3 hieronder).

Concrete maatregelen voor Flevopolder, Gelderland en provincie Utrecht

Tussen 2026 en 2029 groeit het tekort aan vermogen op het Utrechtse stroomnet naar zo'n 250 megawatt. Er zijn verschillende maatregelen nodig om dit tekort op te lossen. Het elektriciteitsnet van TenneT, Liander en Stedin is nauw met elkaar verbonden en kent geen provinciegrenzen. Daardoor raken overbelastingen in de ene provincie ook de andere en dit geldt ook voor de maatregelen die verlichting moeten brengen. De Flevopolder, Gelderland en Utrecht (FGU) hebben hierdoor een gezamenlijke opgave om het probleem op te lossen. De netbeheerders, provincie en ministeries werken samen met lokale overheden aan de verdere uitvoering van de maatregelen. 

Lees meer over de maatregelen

Oplossingen voor provincie Utrecht

Energy Board provincie Utrecht

Sinds 2023 werken de provincie Utrecht, netbeheerders TenneT en Stedin, drie regio's (U10, regio Amersfoort en Food Valley), gemeenten Utrecht en Amersfoort én het ministerie van Klimaat en Groene Groei in de Energy Board samen aan oplossingen. In de Energy Board komen de plannen van de netbeheerders, marktpartijen en overheden samen, zodat onder meer ruimtelijke planprocessen en vergunningsprocedures eerder en beter op elkaar afgestemd worden. De samenwerking richt zich op het sneller uitbreiden van het stroomnet en het slimmer gebruik maken van de capaciteit van het stroomnet.

Lees meer over de Energy Board

Slimme oplossingen energiesysteem

Neem contact op

Hans Rijnten

Wilt u meer informatie over de aanpak van de energie-infrastructuur in onze provincie? Neem dan contact op met Hans Rijnten, programmamanager netcongestie.

Telefoon: 06 21 12 47 03

E-mail: hans.rijnten@provincie-utrecht.nl

 

 

Nieuws

Nieuwsoverzicht energie-infrastructuur en netcongestie
Nieuwsoverzicht energie-infrastructuur en netcongestie