Verduurzaming woningen

Om uiterlijk in 2050 een CO2-neutrale provincie te kunnen zijn is verduurzaming van alle woningen van groot belang. Daarbij gaat het om het besparen en opwekken van energie, en uiteindelijk ook om aardgasvrij wonen. De provincie werkt hierin nauw samen met gemeenten en woningcorporaties. We ondersteunen met kennis en financiering, en brengen initiatiefnemers samen. Via deze pagina vindt u tips, handige tools, subsidiemogelijkheden en meer informatie over onze ondersteuningsprojecten.  

Praktische hulp van partners

 • Om bewonersinitiatieven, energiecoöperaties en gemeenten op weg te helpen is er het Servicepunt Energie van NMU. Dit servicepunt wordt gefinancierd door de provincie. Het servicepunt beantwoordt vragen, deelt kennis en verzorgt trainingen. 
 • Speciaal voor gemeenten is er ook het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie. Hier kunt u terecht voor ondersteuning bij het verduurzamen en/of aardgasvrij maken van woningen en andere gebouwen. Bekijk bijvoorbeeld het factsheet Alles wat je moet weten over warmte. 
 • Woningcorporaties zijn druk bezig om hun woningen te verduurzamen. Daarover zijn handige tools en tips te vinden op de website van de koepelorganisatie Aedes.  Ook het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) heeft een programma duurzaamheid. De provincie Utrecht werkt samen met woningcorporaties. Bijvoorbeeld bij het gedragsonderzoek dat Cazas Wonen liet uitvoeren omdat er bij goed geïsoleerde woningen toch relatief veel energie verbruikt werd. Het onderzoek laat zien hoe corporaties het gedrag van bewoners het meest effectief kunnen beïnvloeden.   

Uitgelichte projecten

 • Mini-warmtenetten

  Mini-warmtenetten verdienen een plek als warmteoplossing tussen de individuele oplossing en de warmtenetten. Samen met de gemeenten Leusden en Zeist heeft de provincie Utrecht onderzocht wat er nodig is om mini-warmtenetten een grotere rol te laten spelen in de overstap naar fossielvrij verwarmen.

 • Adviespunt VvE

  Het verduurzamen van een VvE is een ingewikkeld proces. VvE-besturen staan vaak voor moeilijke keuzen. Het Adviespunt VvE helpt VvE’s op weg met de eerste stappen in het verduurzamen van hun appartementencomplex.  

 • Kleine VvE's

  De provincie vindt het belangrijk dat kleine VvE's geholpen worden bij het verduurzamen. Daarom kunnen gemeenten bij de provincie subsidie krijgen voor project- procesondersteuning om kleine VvE's geclusterd te helpen.

 • Eurowoningen

  Samen met een buurtteam werkt de gemeente Leusden aan het isoleren van de Eurowoningen zodat deze wijk van het aardgas af kan zodra alle woningen geschikt zijn voor een warmtepomp. Het buurtteam en de gemeente delen hun aanpak graag met andere buurtteams en gemeenten in de provincie Utrecht.

Nieuws

Nieuwsoverzicht verduurzaming woningen
Nieuwsoverzicht verduurzaming woningen

Neem contact op

Heeft u vragen over het verduurzamen van woningen? Neem dan contact op met een van de onderstaande personen.