Voor de versnelling van de energietransitie in de provincie Utrecht zijn er verschillende subsidie- en financieringsregelingen beschikbaar. Op deze pagina vindt u daar meer informatie over.
In de etalage
-
USET 2021
De Uitvoeringsverordening subsidie Energietransitie provincie Utrecht (USET 2021) bestaat uit 7 verschillende regelingen gericht op (collectief) energie besparen of het duurzaam opwekken van energie. We hebben ze voor u op een rijtje gezet.
-
Kansen voor West III
Kansen voor West III is een economisch stimuleringsprogramma voor West-Nederland. Er wordt geïnvesteerd binnen verschillende doelstellingen. Voor de provincie Utrecht zijn dat innovatie, energie-efficiëntie, energiesystemen, grids en opslag als ook circulaire economie. De budgetten en thema’s voor de provincie Utrecht zijn mede bepaald door de provincie.
-
Energiefonds Utrecht
Energiefonds Utrecht is een publiek financieringsfonds dat MKB-ondernemers en instellingen uit de provincie Utrecht leningen verstrekt waarmee zij hun projecten op het gebied van energiebesparing, opwek en opslag kunnen realiseren. Het Energiefonds biedt een Energielening (kort en snel proces voor lening tot EUR 50.000) en maatwerkfinanciering (lening tot EUR 1,0 miljoen).
-
Ontwikkelfonds voor energiecoöperaties
Energiecoöperaties hebben in de ontwikkelfase van grootschalige zonne- en windenergie projecten financiering nodig terwijl er nog geen zekerheid is dat het project doorgaat. Een lening van het Ontwikkelfonds voor energiecoöperaties kan dan een uitkomst zijn. De provincie Utrecht heeft dit samen met een aantal partners mogelijk gemaakt voor energiecoöperaties in de provincie Utrecht.
Andere subsidieregelingen
Groene, gezonde en klimaatbestendige steden en dorpen
De subsidie is aan te vragen door bedrijven en maatschappelijke organisaties die hun omgeving groen, gezond en klimaatbestendig willen inrichten, of biodiverse groene daken of gevels met planten willen aanleggen. Deze regeling stimuleert en faciliteert initiatieven in verschillende fasen: onderzoek, planvorming of uitvoering. Het initiatief moet minimaal een substantiële bijdrage leveren aan twee van de volgende ambities: klimaatadaptatie, biodiversiteit en een gezonde leefomgeving.
De provincie vergoedt maximaal 50% van de kosten, met een maximum van 50.000 euro. In versteende wijken of wijken met een lage sociaal-economische status (SES-wijken) is de vergoeding hoger: daar vergoedt de provincie maximaal 75% van de kosten, tot een maximum van 75.000 euro. Kleine organisaties kunnen daarnaast een deel van hun loonkosten opnemen in het subsidiebedrag. De subsidie is aan te vragen vanaf 3 maart 2025.
Kijk voor meer informatie op Subsidieregeling Groene, gezonde en klimaatbestendige steden en dorpen.
Subsidie- en financieringsregelingen van het Rijk
Er zijn nog veel meer subsidieregelingen die mogelijk interessant voor u zijn. Kijk daarvoor op de website van Rijksdienst voor ondernemend Nederland.
Particulieren
De subsidie- en financieringsregelingen die we hierboven beschrijven, zijn niet gericht op particulieren. Als particulier (bijvoorbeeld woningeigenaar of huurder) kunt u terecht bij uw eigen gemeente of bij het lokale energieloket. Ook kunt u via de subsidie- en financieringswijzer van RVO zoeken naar subsidies gericht op particulieren.
Neem contact op
- USET: Freek van der Weele of Lodewijk le Grand via subsidies.energietransitie@provincie-utrecht.nl. Het is verstandig om uw initiatief met een van hen te bespreken voor u een aanvraag indient.
- Klimaatbestendige, groene en gezonde steden en dorpen: Dieke Verkruijssen via klimaatgroengezond@provincie-utrecht.nl.
- Kansen voor West III: Alexander Hulshof via alexander.hulshof@provincie-utrecht.nl.
- Energiefonds: Freek Kortekaas via freek@energiefondsutrecht.nl.
- Ontwikkelfonds voor energiecoöperaties: Ivo Thonon via ivo@energievanutrecht.nl.