Minder en slimmer energie gebruiken in flats

Hoogbouw biedt kansen om efficiënter en flexibeler om te gaan met energie. Juist omdat de woningen zo dicht tegen elkaar aan zijn gebouwd lenen flatgebouwen zich voor duurzame collectieve verwarming, eventueel in combinatie met zonnepanelen. Door zo’n collectieve warmtevoorziening slim aan te sturen kan energie worden bespaard en de overbelasting van het elektriciteitsnet worden verminderd. In het project BEMS4Hoogbouw werkt Inside Out aan een slim Building Energy Management System (BEMS) dat het energieverbruik in de hoogbouw kan monitoren, analyseren en regelen.  

Inside Out is een bedrijf dat innovatieve modules levert voor de verduurzaming van hoogbouw. Het bedrijf krijgt subsidie van de provincie Utrecht voor het project BEMS4Hoogbouw.

Buffervat dat aangestuurd wordt door een energiemanagementsysteem
Het buffervat is onderdeel van de Bravo-klimaatmodule, en wordt aangestuurd door een intelligent energiesysteem.

Wat doet het energiemanagementsysteem

Het BEMS kan aan de hand van historische gebruiksgegevens uit het gebouw en de weersverwachting van tevoren bepalen wat de warmtevraag van het gebouw gaat worden. Door slim gebruik te maken van warmtebuffering, kunnen de warmtepompen deze warmte vooraf opwekken wanneer de energieprijs laag is. Bijvoorbeeld wanneer veel energie wordt opgewekt met de zonnepanelen. Dit is niet alleen goedkoper, het helpt ook tegen de overbelasting van het energienet, omdat minder stroom van het net gevraagd wordt wanneer het elektriciteitsnetwerk toch al zwaar belast is. De vraag naar elektriciteit kent een enorme piek tussen 16.00 en 20.00 uur, omdat veel mensen dan thuiskomen uit hun werk, de verwarming aanzetten, de elektrische auto aansluiten op de laadpaal en eten gaan koken op hun inductieplaat.

Rekenmodel

Om het rekenmodel te kunnen maken voor dit BEMS wordt gebruik gemaakt van de gegevens die verzameld worden op de Henriëttedreef in de Utrechtse wijk Overvecht. Inside Out heeft dit flatgebouw tussen 2018 en 2021 energieleverend gemaakt, onder andere door de flat goed te isoleren, te voorzien van warmtepompen en veel zonnepanelen. In dit gebouw wordt elke kilowattuur die in of uit het gebouw stroomt gemeten. Inside Out wil het BEMS uiteindelijk koppelen aan hun eigen Bravo-klimaatmodule - een intelligent energiesysteem dat gebouwen op een duurzame manier voorziet van verwarming en warm tapwater - om het te kunnen testen. Het is de bedoeling dat het BEMS ook aansluitbaar wordt op andere energiesystemen. Het project loopt nog tot mei 2026.

Subsidie

Voor dit project heeft Inside Out gebruik gemaakt van de subsidieregeling voor de energietransitie van de provincie Utrecht. Benieuwd of deze subsidie ook te gebruiken is voor uw project? U leest alles over de Uitvoeringsverordening subsidie Energietransitie provincie Utrecht (USET) op www.provincie-utrecht.nl/subsidie-energietransitie.

Wilt u geen nieuws over de energietransitie in de provincie Utrecht missen? Abonneer u op onze nieuwsservice en u ontvangt alle nieuwsberichten in uw mailbox.