In 2023 waren er naar schatting 396.000 huishoudens in Nederland die te maken hadden met energiearmoede. In de provincie Utrecht waren dat er ongeveer 17.500. Een huishouden dat kampt met energiearmoede heeft te maken met een laag inkomen en een hoge energierekening. Dit komt vaak voor bij woningen die slecht geïsoleerd zijn (energielabel C of lager) en een hoger dan gemiddeld energieverbruik hebben voor dit type woning. Er kan een groot verschil gemaakt worden door het uitvoeren van kleine energiebesparende maatregelen bij deze inwoners thuis.
De provincie ondersteunt gemeenten en energie-initiatieven met subsidie en kennis. We vinden het belangrijk dat de energietransitie voor iedereen haalbaar en betaalbaar is. Op deze pagina vindt u meer informatie over energiearmoede in de provincie Utrecht en tips voor projecten waarbij kleine energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd bij de mensen thuis.
Rapport Evaluatie klusteams
Om goed in beeld te krijgen van energiearmoede en wat écht werkt om energiearmoede te bestrijden, hebben we data en trends in kaart gebracht (gebaseerd op de cijfers van TNO en het CBS) en de geleerde lessen van provinciale en landelijke projecten met klusteams gebundeld in één rapport. Dit rapport kunt u hier bekijken.
Lees het rapport Evaluatie lokale klusteams
Energiearmoede
Uit het onderzoek van TNO en CBS (2024) blijkt dat energiearme huishoudens en huishoudens die minder energie gebruiken dan nodig vanwege financiële problemen, vaak huurder zijn en in meergezinswoningen wonen. Dit zijn bijvoorbeeld flats, galerijwoningen, portiekwoningen, beneden- en bovenwoningen, appartementen en woningen boven bedrijfsruimten. Tweederde van deze huishoudens huurt een woning van een woningcorporatie. Deze groep huishoudens bestaat voor meer dan de helft uit eenpersoonshuishoudens. Er zijn relatief veel eenoudergezinnen die met energiearmoede te maken hebben. De inkomstenbronnen van energiearme huishoudens zijn vooral inkomsten uit werk of onderneming, bijstand of sociale voorzieningen en pensioen.
Waar heerst energiearmoede
In de provincie Utrecht leeft 3,2 procent van de huishoudens in energiearmoede. Dat is een flinke daling vergeleken met 10,5% uit 2019. Deze daling is het gevolg van de enorme energiebesparing door huishoudens in reactie op de hoge energieprijzen, in combinatie met financiële compensatie van energiekosten door de overheid. Van de gemeenten had in 2023 gemeente Houten het laagste percentage energiearme huishoudens met 1,4% en gemeente Zeist het hoogste percentage met 5,0%. Wilt u gedetailleerde informatie per gemeente of wijk. Kijk dan op de interactieve Energiearmoedekaart van TNO.
Algemene geleerde lessen
Uit de evaluatie komt een aantal algemene geleerde lessen naar voren. Die vindt u hieronder. Voor de projecten Energie in Smitsveen, Inclusieve energietransitie Kanaleneiland en Fixbrigade zijn ook specifieke tips en geleerde lessen beschikbaar. Die vindt u onderaan deze pagina.
Samenwerking
De tips over samenwerking geven handvatten voor het proces en de organisatie van het opzetten van een project.
Uitvoering
De tips over de uitvoering gaan vooral over de inrichting van een project: hoe kunt u de doelgroep het best bereiken, hoe komt u achter de voordeur?
De ideale energiecoach is een schaap met vijf poten. Hij is een leraar, monteur en maatschappelijk werker in één.
Ondersteuning
- Servicepunt Energie: Energie-initiatieven in de provincie Utrecht kunnen terecht bij het Servicepunt Energie. Het Steunpunt helpt met adviesgesprekken, trainingen voor energie-ambassadeurs (energiecoaches) en bijeenkomsten waar andere initiatieven hun geleerde lessen delen. Kijk op www.servicepuntenergie.nl voor informatie en inspiratie, of stuur een mail naar warmte@servicepuntenergie.nl voor een kennismakingsgesprek.
- LEA: Energiebank Nederland, Energie Samen en FIXbrigade Nederland bundelen binnen LEA de krachten in de strijd tegen energiearmoede. LEA ondersteunt gemeenschappen en initiatiefnemers om samen met gemeenten lokale energiearmoede structureel aan te pakken. U kunt gratis begeleiding krijgen bij het opstellen van een plan van aanpak voor een Klusteam. Meer weten? Kijk op www.wijzijnlea.nl.
Subsidie
Gemeenten, bewonersinitiatieven, maatschappelijke organisaties en lokale wijk- en energiecoöperaties kunnen via de Uitvoeringsverordening subsidie Energietransitie provincie Utrecht (USET 2021) subsidie krijgen voor projecten gericht op inwoners die belemmeringen ervaren om mee te doen aan de energietransitie. Kijk voor meer informatie op Energiebesparing, energie-efficiënte warmtesystemen en hernieuwbare energieopwekking in en rondom woningen.
Toolboxen en tips van actuele projecten
-
Toolbox: geleerde lessen in Smitsveen
Smitsveen is een kwetsbare wijk in Soest. Hoe kun je de inwoners daar het beste betrekken bij het verduurzamen van hun woning? Dit zijn de geleerde lessen van Energie in Smitsveen.
-
Toolbox: Inclusieve energietransitie Kanaleneiland
Hoe krijg je bewoners van kwetsbare wijken zover dat ze energiebesparende maatregelen treffen? Stichting Technotrend deed het in de Utrechtse wijk Kanaleneiland met formeel en informeel onderwijs.
-
Geleerde lessen FIXbrigade in Woerden IJsselstein
De gemeenten Woerden en IJsselstein hebben samen met woningcorporatie Cazas Wonen een pilot gedaan met een FIXbrigade. Er is een evaluatie gemaakt van de geleerde lessen.