Waterstofproductie als duurzame energiebron

De productie van waterstof wordt genoemd als een oplossing om duurzame elektriciteit op te slaan, zelfs wanneer er congestie (‘file’) is op het elektriciteitsnetwerk. Om te helpen met de eerste stappen is er een rapport opgesteld dat een introductie geeft over waterstofproductie en een stappenplan om actie te ondernemen. Twinning Energy uit Maarn heeft namens de provincie Utrecht dit rapport opgesteld en heeft twee cases onderzocht:

  •  voor grootschalige zonne-energieopwekking;

  •  voor waterstofproductie op een agrarisch bedrijf.

De provincie Utrecht wil met dit onderzoek kansen verkennen voor waterstofproductie in de provincie, aangezien waterstof kan helpen om meer duurzame energie op te wekken ondanks beperkingen op het elektriciteitsnetwerk. Waterstof kan zonne-energie voor langere tijd opslaan in tegenstelling tot batterijen, die beter geschikt zijn voor kortstondige opslag. De provincie verwacht dat waterstof een rol kan spelen en vooral zal worden gebruikt voor het leveren van seizoensopslag van energie, hoge temperaturen voor industriële processen en voor het aandrijven van mobiliteit.

Uitkomsten onderzoek

Voor energiecoöperaties en andere organisaties die grootschalig zonne-energie willen opwekken, kan de productie van groene waterstof een kansrijke zakelijke mogelijkheid zijn, mits er genoeg lokale vraag is. Dit blijkt uit een van de onderzoekstudies. In de andere studie bleek de businesscase minder kansrijk. Het rapport beschrijft technische en locatie-gebonden aspecten, vergunningsvereisten en zakelijke aspecten die meegenomen moeten worden.

Onderzoek opvragen

U kunt het rapport van Twinning Energy bekijken. Vraag het op bij Bastiaan de Jonge. Zijn contactgegevens vindt u onderaan deze webpagina.

Neem contact op

Bastiaan de Jonge


Wilt u meer weten over dit rapport of over innovatie in de energietransitie? Neem contact op met Bastiaan de Jonge: