Door opwek en gebruik van energie op elkaar af te stemmen en gebruik te maken van de mogelijkheid om elektriciteit om te zetten in bijvoorbeeld warmte of waterstof (Power-to-X) kunnen ondernemers op bedrijventerreinen volstaan met een lagere aansluitcapaciteit op het stroomnet. Wanneer er minder gevraagd wordt van het elektriciteitsnet, krijgen ondernemers meer mogelijkheden om te verduurzamen of uit te breiden.
Op dit moment zijn de vraag en aanbod van elektriciteit hoger dan de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnet. Ondernemers staan op wachtlijsten en kunnen hun aansluiting op het net niet verzwaren. Omdat op bedrijventerreinen de logistiek, de warmtevoorziening en de bedrijfsprocessen steeds meer worden verduurzaamd en ook meer energie wordt opgewekt moet er gezocht worden naar slimme oplossingen. De Power-to-X-methode is zo'n slimme oplossing, blijkt uit het onderzoek dat onderzoeksinstituut KWR heeft uitgevoerd in opdracht van de provincie.
Resultaten onderzoek worden toegepast in beleid
Gedeputeerde André van Schie van Mobiliteit: “De logistieke sector is volop aan het verduurzamen. Dat betekent dat er meer elektriciteit nodig is en dat is op veel voor bedrijventerreinen heel lastig omdat het elektriciteitsnetwerk helaas tegen zijn grenzen aanloopt. De methode die hier is onderzocht betekent meer mogelijkheden op het net. Dat is heel belangrijk voor ondernemers die willen groeien en verduurzamen.”
Gedeputeerde Huib van Essen vult aan: “Met de kennis van deze verkenning, kunnen we nu al ons voordeel pakken. Een voorbeeld hiervan is door dit mee te nemen in onze aanpak voor energiehubs. Dit onderzoek laat namelijk zien dat we ook warmte en waterstof moeten meenemen in onze aanpak, naast elektriciteit waar nu de focus op ligt. Deze resultaten worden ook gebruikt in de Energievisie van de provincie Utrecht die nu wordt opgesteld. De Power-to-X methode is echt veelbelovend!”
Voordelen van de Power-to-X-methode
De Power-to-X-methode optimaliseert het lokale energiesysteem van het bedrijventerrein, waardoor minder stroom wordt afgenomen van het bovenliggende elektriciteitsnet. Hierbij worden bedrijven gestimuleerd om op het bedrijventerrein duurzame energie op te wekken, en het gebruik en aanbod van energie onderling zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Daarbij kan energie die niet direct gebruikt wordt, worden omgezet in waterstof of warmte. Bedrijventerreinen kunnen hiermee in zekere mate zelfvoorzienend worden.
De voorinvesteringen die nodig zijn om de energievoorziening op het bedrijventerrein slim in te richten zijn hoger, omdat er bijvoorbeeld voorbereidingskosten zijn. Verder moet er een energiemanagementsysteem worden geïnstalleerd, een warmteopslag en mogelijk een elektrolyser om waterstof mee te produceren. Maar die kosten kunnen relatief snel terugverdiend worden. Bovendien zijn bij de Power-to-X-methode de kosten van energie op lange termijn lager dan wanneer stroom wordt afgenomen van het bovenliggende elektriciteitsnet.
Het onderzoek
Voor de verkenning zijn drie bedrijventerreinen geselecteerd, namelijk: de Isselt (Amersfoort), Lage Weide (Utrecht en Nijverkamp/het Ambacht (Veenendaal). Hierbij is gekeken naar bedrijventerreinen waar kansen zijn voor een integrale aanpak met onderlinge koppelingen en opslag. Voor elk bedrijventerrein is berekend hoe zwaar de netaansluiting moet zijn, hoe de CO2-uitstoot zich ontwikkeld en hoe hoog de kosten zijn. Dit is in drie varianten opgesteld: een variant waarbij fossiele brandstoffen worden gebruikt en geen duurzame energie wordt opgewekt, een variant waarbij op grote schaal wordt geëlektrificeerd of gebruik gemaakt van waterstof, en de Power-to-X-variant. De resultaten zijn vervolgens met elkaar vergeleken. Bij de verkenning is gebruik gemaakt van openbare data.
Onderzoeksrapport downloaden
Wilt u meer weten over het onderzoek? Het onderzoeksrapport is te downloaden via Verkenning Power-to-X voor drie bedrijventerreinen in de provincie Utrecht.
Infographic
Het Nationale Programma Regionale Energiestrategie heeft een infographic gemaakt met daarin een korte samenvatting van de opzet en de conclusies van de verkenning, de geleerde lessen en hoe deze kennis van toepassing is in beleid.