Mobiel inzetbare batterijen een slimme oplossing voor netcongestie?

De komende twee jaar wordt onderzocht of de inzet van mobiele batterijen kan bijdragen aan het verminderen van netcongestie. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Utrecht. 

Mobiele batterij

Wat is netcongestie

Omdat er veel schone elektriciteit wordt opgewekt en bedrijven en huishoudens steeds meer elektriciteit gaan gebruiken in plaats van gas en diesel en zijn de vraag en aanbod van energie groter dan de capaciteit van het huidige elektriciteitsnet. Dit zorgt voor ‘file op het elektriciteitsnet’ (netcongestie). Hierdoor kunnen veel bedrijven voorlopig niet meer uitbreiden of minder snel verduurzamen.  

Mobiele batterijsystemen als oplossing

Zolang de elektriciteitsnetwerken nog niet zijn uitgebreid, kan het inzetten van verplaatsbare batterijsystemen voor netbeheerders als Stedin een uitkomst zijn. En voor bedrijven vergroot het de mogelijkheden om te verduurzamen. Belangrijk, want de provincie Utrecht wil uiterlijk in 2050 klimaat-neutraal te zijn.

Hoe werkt het

Het project Netgebonden Inzet Mobiele Batterijcapaciteit (NIMB) zet in op het gebruiken van al bestaande mobiele batterijsystemen. Het gaat om batterijen die nu al worden verhuurd aan bijvoorbeeld evenementen of bouwprojecten als vervanging voor dieselgeneratoren. Zijn ze even niet verhuurd, dan zorgen de drie samenwerkende bedrijven in NIMB ervoor dat ze worden aangesloten op het elektriciteitsnet.  

De extra capaciteit die dit oplevert kan worden verhandeld door de leveranciers van de mobiele batterijsystemen. Dit kan zowel op de landelijke onbalansmarkt (hier wordt last-minute in energie gehandeld als er te veel of te weinig energie beschikbaar is) als op de regionale congestiemarkt (hierbij verdeelt de netbeheerder de beperkte ruimte op het elektriciteitsnet).  

Partners in NIMB

Het project is een unieke samenwerking tussen drie bedrijven: Withthegrid, Skoon en ACC. Ze vullen elkaar aan en kunnen gezamenlijk een groot netwerk aan mobiele batterijsystemen ‘neerzetten’ waar het ook nodig is. Withthegrid zorgt ervoor datde mobiele batterijen real-time aangestuurd kunnen worden. Skoon heeft het software platform voor het beheer en verhuur van schone energiesystemen en integreert de batterijen in het systeem van het elektriciteitsnet. ACC ontwikkelt de handelsalgoritmes en het systeem dat nodig is om de batterijcapaciteit op een efficiënte manier beschikbaar te maken voor verschillende markten. In de komende 2 jaar worden er door NIMB verschillende pilots gestart. De partners in NIMB communiceren hierover via Linkedin.