Toolbox gespikkeld bezit

Deze toolbox gespikkeld bezit biedt praktische tips voor projecten waarbij de particuliere woningeigenaren mee kunnen doen aan de verduurzamingsaanpak van een woningcorporatie. De tips zijn voor bedoeld voor medewerkers van gemeenten en van woningcorporaties. Ze zijn gebaseerd op een eerder verschenen handboek in de gemeente Tilburg en geleerde lessen bij twee Utrechtse pilots: één in Woerden en één in Zeist.

Begin op tijd

Het is belangrijk dat beide partijen al 1 à 2 jaar voor de werkzaamheden in gesprek gaan met elkaar en particuliere bewoners informeren over de plannen. Deze bewoners hebben dan de tijd om zich te oriënteren en te beslissen of ze willen meedoen.

De kopers in een bepaalde straat moesten binnen 4 weken na de informatie-avond een besluit nemen. Dat kan toch niet?

Bewoonster

Verken het project

Voorafgaand aan het project moet u goed verkennen om hoeveel woningen het gaat, wie er wonen en wat hun beweegredenen zijn om mee te doen. Elke partner in het project moet goed kijken welke mogelijkheden en ambities er zijn binnen de organisatie.

Overwegingen en aandachtspunten woningeigenaren

Het is belangrijk dat het projectteam begrijpt waarom inwoners uit de wijk overwegen om al dan niet deel te nemen, evenals de specifieke aandachtspunten die relevant zijn voor elk type woningeigenaar, om zo effectieve strategieën te ontwikkelen en passende ondersteuning te bieden die aansluit bij de behoefte en motivatie van de verschillende doelgroepen.

Het aanbod

Of woningeigenaren bereid zijn om deel te nemen aan de renovatie-aanpak hangt voor een groot deel af van de kosten van de maatregelen. Het kan ook helpen als particulieren kunnen kiezen uit verschillende pakketten met maatregelen. Dan kunnen zij een pakket kiezen dat past bij hun mogelijkheden en wensen.

Tips uit de praktijk

Woning met een bouwsteiger; de locatie waarop de verschillende maatregelpakketten van toepassing zijn staan aangegeven
Visualisatie maatregelen Woerden.