Stichting Technotrend is in de Utrechtse wijk Kanaleneiland aan de slag gegaan om zoveel mogelijk buurtbewoners energiebesparende maatregelen te laten nemen. De belangrijkste factoren van hun succes: formeel en informeel onderwijs. Deze toolbox gaat niet alleen over energiebesparing, maar ook over het opbouwen van een veerkrachtige en duurzame gemeenschap.
De toolbox is een modulair pakket aan ondersteunende middelen die u helpt om via de buurt en het onderwijs energiebesparing bij huishoudens te faciliteren.
Onderdelen van de toolbox
-
Een project met verschillende partners
Hoe breng je in een project zoveel mogelijk dingen samen die toch al spelen in de wijk? Door verschillende partners te betrekken die actief zijn in de wijk.
-
Formeel onderwijs
In het project zijn lessen gegeven over de energietransitie op basisscholen, middelbare scholen en in het beroepsonderwijs. Hoe is dat aangepakt en wat hebben de leerlingen geleerd?
-
Informeel onderwijs
Buurtbewoners zijn opgeleid tot energieklusser en energiecoach. Zij deden zo kennis en vaardigheden op, die ze weer konden delen met de mensen uit de buurt.
-
Extra activiteiten in de buurt
Naast het formele en informele onderwijs zijn er ook extra activiteiten georganiseerd voor de buurt. Zo gaat het onderwerp nóg meer leven.
Partners
Deze toolbox is tot stand gekomen dankzij Stichting Technotrend, Wijkcoöperatie Kanaleneiland, Energiebox, Energie-U, gemeente Utrecht, provincie Utrecht en de Herman Brood Academie. Daarnaast was dit project niet van de grond gekomen zonder de initiatiefnemers, vrijwilligers, energieklussers en energiecoaches uit Kanaleneiland zelf.
Een lagere energierekening in Kanaleneiland
Gemiddeld 132 euro per jaar besparen op de energierekening: bij 400 huishoudens in de Utrechtse wijk Kanaleneiland lukt dit al dankzij Stichtig Technotrend. Het geheim? Onderwijs en een samenwerking met mensen uit de buurt. Lees het verhaal over Khalid Achahbar en Bo Maeijer: Een lagere energierekening in Kanaleneiland.