Smitsveen is een bijzondere wijk in Soest. Een energieke wijk waar van alles gebeurt. Maar ook een wijk met grote verschillen in inkomen en een grote diversiteit aan culturen. Tijdens het project Energie in Smitsveen is ontdekt hoe je ook mensen met een kleine portemonnee mee kunt laten doen met de energietransitie. Belangrijk: het lukt alleen als je het samen met de inwoners doet.
De aanpak van Energie in Smitsveen is deels gebaseerd op onderzoeken die gedaan zijn door de Hogeschool Utrecht. Daarnaast is ook een samenvatting gemaakt van de belangrijkste lessen die opgedaan zijn in de praktijk.
Geleerde lessen uit de praktijk
Smitsveen is zeker geen doorsneewijk. Het is een wijk waar diversiteit en een laag gemiddeld inkomen leiden tot een serieuze uitdaging als het gaat om maatschappelijke saamhorigheid. De lessen die opgedaan zijn in Smitsveen zijn geen blauwdruk. Want iedere wijk is anders. Zie ze eerder als een ‘inspiratiebron’ en ‘leerschool’.
Onderzoeken
De Hogeschool Utrecht (HU) heeft onderzoeken uitgevoerd die ingaan op de sociale kant van de energietransitie, de manier om vertrouwen te winnen bij huurders en de mogelijkheden om particuliere woningeigenaren in de wijk te stimuleren om hun woning te verduurzamen. Lees hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste resultaten.
Neem contact op
Voor meer informatie over het project Energie in Smitsveen kunt u contact opnemen met Raunieck Hendriks.
- Telefoon: 06 81 02 52 97
- E-mail: raunieck.hendriks@provincie-utrecht.nl
Om draagvlak te krijgen voor verduurzaming is het belangrijk dat de buurt zich eigenaar gaat voelen van het project. De bewoners moeten zich verantwoordelijk voelen om bij te dragen aan een oplossing voor het probleem en daar ook naar handelen. Hou daarbij in het oog dat eigenbelang de belangrijkste motivator is en dat vertrouwen van bewoners een voorwaarde is.
De belangrijkste aanbevelingen
Voor bewoners:
Stimuleer het onderling uitwisselen van ervaringen van woningeigenaren: breng hen samen zodat zij ervaringen, informatie en kennis kunnen uitwisselen over het verduurzamen van de eigen woning.
Voor stakeholders:
Meer weten?
Bekijk voor meer informatie de visual en het rapport van het onderzoek De sociale kant van de energietransitie.