In Amersfoort hebben ondernemers op bedrijvenpark ‘De Wieken Vinkenhoef’ onderzocht of het haalbaar is om met elkaar een energiehub te starten. De ondernemers hebben een digital twin (een digitale kopie) van het bedrijventerrein laten maken om inzicht te krijgen in het huidige energiesysteem en om te kunnen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn in een energiehub. De digital twin heeft veel interessante inzichten opgeleverd. Helaas blijkt op dit moment, met de huidige kaders van de netbeheerder én het energiegebruik, een energiehub niet haalbaar. Wel zijn er kansen voor slimmer gebruik van energie bij individuele bedrijven.
Wat is een energiehub
In een energiehub wordt door slim te sturen een lokaal energiesysteem gecreëerd, waarin de vraag naar energie en het aanbod van energie in balans zijn. De benodigde energie wordt lokaal opgewekt. Een teveel aan energie kan eventueel worden opgeslagen om later te gebruiken of om te zetten in bijvoorbeeld warmte of waterstof (conversie).
Zo’n lokaal energiesysteem is op korte termijn nodig omdat het elektriciteitsnet te weinig capaciteit heeft om te kunnen voldoen aan de huidige vraag en aanbod van elektriciteit. Ondernemers kunnen daardoor momenteel geen zwaardere aansluiting krijgen op het net om te verduurzamen of uit te breiden. Zo'n lokaal energiesysteem ontlast het bovenliggende elektriciteitsnet en schept mogelijkheden voor de ondernemers.
Digitaal experimenteren met een digital twin
Om te bepalen wat het optimale energiesysteem is voor De Wieken Vinkenhoef moet breder worden gekeken dan alleen naar elektriciteit. Daarbij komt de digital twin van pas: een interactief hulpmiddel waarmee je digitaal kunt experimenteren. Zo kunnen de ondernemers zien wat het effect is op het energiesysteem als ze de mobiliteit verduurzamen door ‘slim’ te laden (op een tijdstip dat er weinig vraag is naar elektriciteit). Ze kijken ook hoe ze de energie op een andere manier kunnen benutten, bijvoorbeeld door de energie op te slaan in een batterij of om te zetten in waterstof of warmte. Ook wordt voor ondernemers duidelijk wat een interessante groep is om een verdere verkenning naar een energiehub mee te starten.
Samenwerking
De digital twin voor De Wieken Vinkenhoef is ontwikkeld door het innovatieve bedrijf ZEnMo, in samenwerking met gemeente Amersfoort, het parkmanagement van De Wieken Vinkenhoef en provincie Utrecht. Ondernemers van het bedrijventerrein hebben data aangeleverd over hun energiegebruik en verteld over hun toekomstplannen. Tijdens diverse bijeenkomsten met ondernemers is gesproken over de huidige situatie rond netcongestie, het belang van slimme oplossingen, de digital twin en samenwerking.
Resultaten Naast een publieke versie, Publieke versie digital twin De Wieken – Zenmo simulations, is er een versie waarin de bedrijven die hebben meegedaan hun huidig gebruik kunnen analyseren en toekomstscenario’s verkennen. Ook kan een energiehub samengesteld worden waarbij inzicht komt wat het verwacht gecontracteerd vermogen met de netbeheerder is, én wat de vrije ruimte is. Uit de analyses die zijn uitgevoerd bleek dat met de huidige (verwachte) kaders van de netbeheerder zo’n energiehub onvoldoende voordelen biedt.
Leerervaringen
Een digital twin kan waardevolle informatie bieden. Een doel van dit project was om de digital twin verder te ontwikkelen, onder andere om te laten zien dat het werkt en een project op een volgende locatie goedkoper te maken. Dit doel is behaald.
Tijdens het project was het verkrijgen van de juiste data een van de meest tijdrovende onderdelen. Dit gold zowel voor de data over het energiegebruik, als de net-topologie. Informatie die voor de analyses van toegevoegde waarde zou zijn, zoals de capaciteit en het werkelijk gebruik van het transformators, waren niet beschikbaar. De kosten van het maken van zo’n digital twin zouden lager zijn én de mogelijkheden uitgebreider als meer data (eenvoudig) beschikbaar zou komen.
Meer weten
De ervaring die wordt opgedaan met de digital twin wordt gebruikt om de Aanpak energiehubs op bedrijventerreinen verder aan te scherpen. De aanpak is ontwikkeld door provincie Utrecht, Stedin en gemeenten. Meer weten over de aanpak? Kijk dan op Aanpak energiehubs op bedrijventerreinen.