Aanpak energiehubs op bedrijventerreinen

Door de energietransitie is een zwaardere energie-infrastructuur nodig en moeten we slimmer gebruik gaan maken van de beschikbare capaciteit op het stroomnet. De netbeheerders werken hard aan de verzwaring, maar daar gaat tijd overheen. Op bedrijventerreinen kunnen ondernemers nu al zorgen voor meer speelruimte op het stroomnet en lagere kosten, door te gaan samenwerken in energiehubs. Provincie Utrecht, Stedin en gemeenten willen samenwerken met bedrijven om dit mogelijk te maken.

Wat is een energiehub

Een energiehub is een slim gestuurd, decentraal energiesysteem waarin verduurzaming van het energiesysteem voor een gebied mogelijk wordt gemaakt en tegelijk het bovenliggende energiesysteem wordt ontlast en/of versterkt. Dit gebeurt door lokaal zoveel mogelijk vraag en aanbod van verschillende energiedragers in balans te brengen door lokale productie, consumptie, opslag en het omzetten van energie (conversie) te combineren.  

Het belang van energiehubs

Provincie Utrecht wil uiterlijk in 2050 een klimaatneutrale provincie zijn. We willen daarom niet dat de energietransitie stagneert. Ook is het belangrijk dat de samenleving en concurrentiepositie van bedrijven door netcongestie niet stil komt te liggen. We kunnen niet langer energie gebruiken zoals we altijd deden. Er komt steeds meer file op het elektriciteitsnet, waardoor elektriciteit niet altijd meer beschikbaar zal zijn in de toekomst. Dit komt omdat de vraag naar elektriciteit stijgt en we afhankelijker worden van duurzame opwek (schijnt de zon, of waait de wind wel?). Dit zit verduurzaming en de concurrentiepositie van het bedrijfsleven in de weg. Door samen te werken kan het elektriciteitsnet slimmer gebruikt worden waardoor er minder 'file' is. 

Als we slimmer gebruik maken van de beschikbare capaciteit op het stroomnet en gaan innoveren is er nu al meer mogelijk. We starten met de bedrijventerreinen, omdat ongeveer de helft van het landelijk energieverbruik daar plaatsvindt. Ook zijn daar door slimme data-uitwisseling en samenwerking mogelijkheden om de energie onderling anders te verdelen en zo ruimte vrij te maken voor nieuwe opwek of gebruik. 

Onze aanpak

Om een energiehub mogelijk te maken zijn voor het gebied een verdienmodel, organisatievorm en afspraken met alle stakeholders nodig binnen het energiesysteem. Stedin en de provincie Utrecht hebben in overleg met de gemeenten in de provincie Utrecht een aanpak ontwikkeld om bedrijventerreinen te helpen om het gezamenlijk energiegebruik slimmer in te richten in een energiehub. Individuele bedrijven kunnen hiermee stapsgewijs onderzoeken of dit voor hen voordelen biedt. Einddoel is een energiehub. De bedrijven hebben dan een gezamenlijk contract dat niet alleen de bedrijven verder helpt, maar ook beter is voor het milieu en het net. Hieronder leggen we per fase uit wat de fase inhoudt en hoe we daarbij ondersteunen.

Weten waar al initiatieven zijn voor energiehubs? Kijk op de kaart Energiehubs.

De vier fases van de aanpak

Op weg naar een energiehub op bedrijventerrein Nijverkamp in Veenendaal.

Nieuws

Meer nieuws over energiehubs
Meer nieuws over energiehubs

Neem contact op