14 gemeenten en de provincie hebben binnen het Energie Diensten Centrum (EDC) de handen ineengeslagen om de eigenaren van woningen die niet goed geïsoleerd zijn een aanbod te kunnen doen voor isolatiemaatregelen. Woningeigenaren met een smalle beurs krijgen het aanbod om gratis of met een financiële bijdrage energiebesparende maatregelen uit te laten voeren.
Verschillende regelingen
Er zijn verschillende subsidies en ondersteuningsmogelijkheden voor de energiebesparende maatregelen ontwikkeld. Huiseigenaren van minder goed geïsoleerde woningen krijgen een brief van hun gemeente. Onder andere zijn de volgende voorwaarden van toepassing:
- Huiseigenaren die in recent in aanmerking kwamen voor de energietoeslag; kunnen gratis een isolatiemaatregel laten uitvoeren (bijvoorbeeld: dak-, vloer- of muurisolatie) en worden daarbij volledig ontzorgd.
- Huiseigenaren die eerder geen energietoeslag kregen én wiens woning een WOZ-waarde heeft die lager is dan de gemiddelde WOZ in de eigen gemeente; krijgen een bijdrage van gemiddeld 750 euro voor één isolatiemaatregel. Voorwaarden en beschikbare bijdrage verschilt hierbij per gemeente.
Zij die voor een tweede maatregel kiezen krijgen hiervoor 1250 euro extra subsidie, die betaald wordt door de provincie Utrecht. Ook ontvangen ze ondersteuning en advies over extra (Rijks-) financiering van de energiebesparende maatregelen.
Overige huiseigenaren
Eigenaren in de deelnemende gemeenten die niet in deze groep vallen maar wel willen isoleren, kunnen een technisch adviesrapport laten maken voor hun woning. Zij krijgen ook ondersteuning bij het aanvragen van de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE-subsidie). Voor het technisch rapport wordt een eigen bijdrage gevraagd van 29 euro. Ook kan deze groep gebruik maken van de extra service en kwaliteit en ondersteuning die voortkomt uit de aanbesteding voor de 14 gemeenten en het EDC. Het gaat in alle gevallen om woningen die een eigen entree aan de straat hebben en die niet onderdeel zijn van een vereniging van eigenaren (VVE). Inwoners kunnen zelf controleren welk aanbod voor hen van toepassing is door een de postcode in te vullen op: www.winstuitjewoning.nl.
Welke gemeenten doen mee
De uitvoering van deze isolatiemaatregelen, wordt gecoördineerd door het EDC en uitgevoerd door de organisatie ‘Winst uit je woning’. Bij de start van het project (september 2024) doen de gemeenten Baarn, Bunnik, Houten, IJsselstein, Leusden, Montfoort, Nieuwegein, Rhenen, Ronde Venen, Stichtse Vecht, Soest, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, en Woudenberg mee. Zij hebben elk een eigen subsidieregeling vastgesteld waarin ze hun eigen accenten hebben kunnen leggen. Bovenstaande voorwaarden en beschikbare bedragen verschillen per gemeente. In de toekomst kunnen ook andere gemeenten zich aansluiten bij het programma.
De provincie Utrecht heeft een extra bijdrage gedaan zodat ook huiseigenaren die niet in aanmerking komen voor een gratis maatregel maar die zelf gelijktijdig twee isolatiemaatregelen nemen ondersteuning krijgen. Dit komt voort uit de ambitie om uiterlijk in 2050 een klimaatneutrale provincie te zijn.
Samenwerking voor maximale verduurzaming
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 alle woningen en gebouwen van het aardgas af zijn en duurzaam worden verwarmd. Isolatie is daarin een belangrijke stap. Provincie en gemeenten werken samen in het Energie Diensten Centrum om gezamenlijk zoveel mogelijk impact te maken met maximale effectiviteit en kwaliteit.
Neem contact op
-
Margriet Jansen
Vragen over het collectief aanbod isolatiematerialen? Neem contact op met de projectleider.