De provincie Utrecht wil zo snel mogelijk, maar uiterlijk in 2050, een klimaatneutrale (CO2-neutrale) provincie zijn. Wij kunnen dit niet alleen. Om dit doel te kunnen bereiken werken we intensief samen met gemeenten, het Rijk, bedrijven en andere organisaties.
Met deze website helpen we gemeenten, ondernemers, bewonersinitiatieven, maatschappelijke organisaties en andere samenwerkingspartners om de energietransitie te versnellen. U vindt hier informatie over subsidies, de ondersteuning die we bieden, praktijkvoorbeelden en andere praktische informatie. Op naar een CO2-neutrale provincie!
Bent u als particulier op zoek naar algemene informatie over de energietransitie in onze regio? Kijk dan op www.provincie-utrecht.nl/energieklimaat.
Uitgelichte projecten
Snel naar
-
Windenergie provincie Utrecht
De verhouding tussen zonnepanelen en windmolens raakt in de provincie Utrecht uit balans. Hierdoor kan de levering van energie steeds moeilijker worden. De provincie wil helderheid scheppen in welke gebieden windenergie mogelijk is. Hiervoor zijn milieuonderzoeken nodig.
-
Provincie helpt huiseigenaren met kleine beurs energie te besparen
Op kosten van de provincie Utrecht worden spouwmuren of eventueel vloeren van woningeigenaren met een laag inkomen geïsoleerd. Hierdoor verbruiken huiseigenaren die het hardst getroffen worden door de hoge energieprijzen, minder energie.
-
Aanpak energiehubs op bedrijventerreinen
Door de energietransitie is een zwaardere energie-infrastructuur nodig en moeten we slimmer gebruik gaan maken van de beschikbare capaciteit op het stroomnet. Op bedrijventerreinen kunnen ondernemers zorgen voor meer speelruimte op het stroomnet en lagere kosten, door te gaan samenwerken in energiehubs.
Nieuws
-
Tips voor zonprojecten bij netcongestie
Wilt u (meer) zonnepanelen op uw bedrijfspand leggen? Dan loopt u er misschien tegenaan dat het elektriciteitsnet in onze regio vol zit. Toch kan er meer dan u denkt, wanneer u de opwek en het gebruik van de opgewekte energie op een slimme manier combineert. -
Schaarse warmte is goed te verdelen
Warmte uit water (aquathermie) kan een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Momenteel is echter onduidelijk welke instrumenten er zijn om deze schaarse warmte te verdelen over geïnteresseerde partijen, op zo’n manier dat de maatschappelijke meerwaarde het grootst is. Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat en STOWA hebben dit laten onderzoeken. -
Kom meepraten over een betere balans in het energiesysteem
Op 21 en 22 juni vindt GeoBuzz 2023 plaats: een inspirerende beurs die gaat over slim samenwerken aan de toekomstige leefomgeving. Op 22 juni vertelt de provincie meer over haar aanpak om energiehubs te stimuleren op bedrijventerreinen.