De provincie Utrecht wil zo snel mogelijk, maar uiterlijk in 2050, een klimaatneutrale (CO2-neutrale) provincie zijn. Wij kunnen dit niet alleen. Om dit doel te kunnen bereiken werken we intensief samen met gemeenten, het Rijk, bedrijven en andere organisaties.
Met deze website helpen we gemeenten, ondernemers, bewonersinitiatieven, maatschappelijke organisaties en andere samenwerkingspartners om de energietransitie te versnellen. U vindt hier informatie over subsidies, de ondersteuning die we bieden, praktijkvoorbeelden en andere praktische informatie. Op naar een CO2-neutrale provincie!
Bent u als particulier op zoek naar algemene informatie over de energietransitie in onze regio? Kijk dan op www.provincie-utrecht.nl/energieklimaat.
Uitgelichte projecten
-
Windenergie provincie Utrecht
De verhouding tussen zonnepanelen en windmolens raakt in de provincie Utrecht uit balans. Hierdoor kan de levering van energie steeds moeilijker worden. De provincie wil helderheid scheppen in welke gebieden windenergie mogelijk is. Hiervoor zijn milieuonderzoeken nodig.
-
Provincie helpt huiseigenaren met kleine beurs energie te besparen
Op kosten van de provincie Utrecht worden spouwmuren of eventueel vloeren van woningeigenaren met een laag inkomen geïsoleerd. Hierdoor verbruiken huiseigenaren die het hardst getroffen worden door de hoge energieprijzen, minder energie.
-
Aanpak energiehubs op bedrijventerreinen
Door de energietransitie is een zwaardere energie-infrastructuur nodig en moeten we slimmer gebruik gaan maken van de beschikbare capaciteit op het stroomnet. Op bedrijventerreinen kunnen ondernemers zorgen voor meer speelruimte op het stroomnet en lagere kosten, door te gaan samenwerken in energiehubs.
Nieuws
Meer nieuws over de energietransitie-
Gouden Milieuthermometer voor DFZS
Donderdag 23 november 2023 heeft De Forensische Zorgspecialisten (DFZS) voor alle locaties in de provincie Utrecht het gouden Milieuthermometer-certificaat ontvangen: het hoogste niveau voor het verduurzamen van zorginstellingen. -
Piekstroom en duurzaamheid: de weg van TommyTomato
Wat doe je als onderneming wanneer je meer stroom nodig hebt dan je aansluiting kan leveren? TommyTomato heeft geïnvesteerd in batterijen. De volgende stap is het leggen van zonnepanelen. -
Samenwerken aan een nieuwe standaard voor energiehubs
Tijdens de eerste community of practice voor de energiehubs werden ervaringen en belemmeringen besproken. De provincie en Stedin weten nu nog beter hoe zij deze initiatieven het beste kunnen ondersteunen.