Een lagere energierekening voor dorpshuis De Springbok

“Toen in 2022 de gas- en elektraprijzen zo begonnen te stijgen, moesten we wel gaan verduurzamen. Anders kwam ons dorpshuis in grote problemen. In overleg met gemeente De Ronde Venen maakten we een plan. Gelukkig kregen we ook hulp van één van de duurzaamheidscoaches van het Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed. Zij heeft ons ontzettend geholpen om te bepalen welke maatregelen het meest opleveren. Ook haar ondersteuning bij het aanvragen van subsidie was onmisbaar. Zonder haar waren we daarin misschien wel afgehaakt.”

Margreet Kokshoorn in de gymzaal van het dorpshuis
Margreet Kokshoorn in de sportzaal van het dorpshuis

Aan het woord is Margreet Kokshoorn. Zij is de voorzitter van de Stichting De Springbok in De Hoef. De stichting is eigenaar van het pand en zelf ook verantwoordelijk voor de exploitatie. Margreet: “De Hoef is een klein dorp in de gemeente De Ronde Venen. Er zijn niet zoveel voorzieningen, en daarom is het dorpshuis erg belangrijk. We hebben een sportzaal waar de schoolkinderen gym krijgen en die gebruikt wordt door sportclubjes en buurtbewoners. Onze andere zaal is de thuisbasis van de biljartvereniging, de sprekersclub, de toneelvereniging, de vrouwenvereniging en het Repair Café. We draaien volledig op vrijwilligers. We krijgen wat subsidie van de gemeente en we hebben inkomsten uit de zaalhuur en de verkoop van drankjes. Van die inkomsten betalen we alles, inclusief het onderhoud van het pand. Dat is geen vetpot dus. Door te verduurzamen zullen we in ieder geval besparen op de energierekening.”

De duurzaamheidscoach heeft geholpen om te bepalen welke maatregelen het meest opleveren. Ook haar hulp bij het aanvragen van subsidie was onmisbaar.

Margreet Kokshoorn

Welke maatregelen hebben het meest effect

“Toen we aanklopten bij de gemeente omdat het lastig werd om de energierekening te betalen, werd ons dorpshuis opgenomen in een investeringsplan voor het onderwijs. Daarmee kregen we geld om de gymzaal en de kleedkamers duurzaam te renoveren. Ook wees de gemeente ons op het Ontzorgingsprogramma voor maatschappelijk vastgoed van de provincie Utrecht. Dat was een gouden zet. We hebben samen met Karlijn, de duurzaamheidscoach die gespecialiseerd is in dorpshuizen, in kaart gebracht waar de meeste energie verloren gaat. Op die manier kun je heel gericht gaan nadenken over maatregelen.” 

Margreet vervolgt; “Gelukkig weet zo’n duurzaamheidscoach heel goed welke maatregelen het meest effect hebben en of je daarvoor subsidie kunt krijgen. We hadden zelf bijvoorbeeld al een offerte opgevraagd voor dakisolatie, maar Karlijn vertelde ons dat we beter konden gaan voor een dikkere laag omdat je dan gebruik kunt maken van de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed van het Rijk (DUMAVA). We hebben met hulp van Karlijn de subsidie aangevraagd voor drie maatregelen én ook gekregen. Die zetten we in voor het dorpshuisdeel van het gebouw.”

Gekozen duurzaamheidsmaatregelen

“Het eerste deel van deze verduurzaming is bijna afgerond. We hadden al 116 zonnepanelen en we verwarmen nu het pand met een warmtepomp die bodemwarmte gebruikt. De kozijnen en deuren zijn vervangen door kunststof met HR++-glas. Daarnaast hebben we de spouwmuur en de vloer laten isoleren en hebben we akoestische panelen laten aanbrengen in de gymzaal. Die panelen zijn gemaakt van oude PET-flessen en zorgen voor minder geluidsoverlast. Ook is het lage dak geïsoleerd; het hoge dak van de gymzaal doen we volgend jaar. Daarnaast is ook vloerverwarming aangebracht in de gymzaal. De sportvloer was al 20 jaar oud en moest eigenlijk vervangen worden. Nu kon dat mooi gecombineerd worden.”

Door te verduurzamen zullen we in ieder geval besparen op de energierekening.

Margreet Kokshoorn

De volgende stap

“Voor volgend jaar staat ook nog het vervangen van de led-verlichting voor het toneel, de zaal op het programma en het plaatsen van een warmte-terugwininstallatie die zorgt voor betere ventilatie in de sportzaal. Daarnaast kijken we samen met de duurzaamheidscoach of het rendabel is om een accu aan te schaffen om de zonnestroom in op te slaan die we zelf opwekken en die we niet meteen kunnen gebruiken. ”

Het Slimme Springbok-systeem

“Ik merk trouwens dat verduurzaming ook echt inspirerend werkt.  Een van onze bestuursleden met een ICT-achtergrond heeft ook samen met de installateur een geautomatiseerd systeem ontwikkeld voor al onze klimaatsystemen. Daarmee worden de verwarming, airco’s en luchtbehandelingssystemen gestuurd op basis van onze verhuurmomenten, aanwezigheid, het weer en de wisselende prijs van energie. Dit ‘Slimme Springbok’ -systeem zorgt niet alleen voor optimaal comfort voor onze gebruikers maar ook voor lagere kosten. Dat is voor dorpshuizen echt heel innovatief. We zijn er heel trots op.”

Meer weten?

Geïnspireerd geraakt? Het Ontzorgingsprogramma is er voor alle eigenaren van buurthuizen, scoutinggebouwen en ander maatschappelijk vastgoed in de provincie Utrecht. We hebben gespecialiseerde duurzaamheidscoaches voor verschillende typen vastgoed. Kijk voor meer informatie op Ontzorgingsprogramma voor maatschappelijk vastgoed. 

Duurzaamheidscoach Karlijn Verhagen en Margreet Kokshoorn in de biljartzaal
Duurzaamheidscoach Karlijn Verhagen met Margreet Kokshoorn

Begin gewoon. Er komt veel op je pad dat je nu niet kunt voorzien, maar met de juiste hulp lukt het echt wel.

Margreet Kokshoorn

Tips voor andere dorps- en buurthuizen die willen verduurzamen

We hebben Margreet gevraagd of ze nog tips had voor andere dorps- of buurthuizen die willen verduurzamen. De allerbelangrijkste? "Begin gewoon. Er komt veel op je pad dat je nu niet kunt voorzien, maar met de juiste hulp lukt het echt wel.”