Piekstroom en duurzaamheid: de weg van TommyTomato

Wat doe je als onderneming wanneer je meer stroom nodig hebt dan je aansluiting kan leveren? Een verzwaring van de aansluiting aanvragen is op korte termijn niet mogelijk omdat het stroomnet overbelast is. TommyTomato heeft geïnvesteerd in batterijen. De volgende stap is het leggen van zonnepanelen. Dan is het van belang dat de verhuurder van het pand ook meedoet. 

TommyTomato is een sociale onderneming die warme vegetarische groentelunches bezorgt op scholen. Erik van der Plas en Bas Turk hebben de onderneming in 2020 opgericht in Haarlem. Inmiddels bezorgen ze al warme groentemaaltijden bij 160 scholen in Nederland. Sinds 2022 hebben ze ook een hub in Utrecht. In die hub hebben ze 20 ovens staan. Daarmee bedienen ze in totaal 40 scholen. 19 van die scholen bevinden zich in de provincie Utrecht.  

Accu om piekbelasting op te vangen

Erik: “Als onderneming verbruiken we niet eens zoveel stroom. Normaal gesproken zouden we meer dan genoeg hebben aan onze kleinzakelijke aansluiting van 3x80 ampère. Het probleem bij ons zit in de piekuren: die zijn tussen 7.00 en 10.00 uur. De ovens draaien dan op volle toeren, want de lunches moeten rond 12.00 uur bij de scholen bezorgd worden. De 20 ovens die we in onze Utrechtse hub hebben staan, verbruiken dan tijdelijk meer stroom dan we via onze aansluiting kunnen krijgen. De extra stroom die we nodig hebben, halen we nu uit de batterijen die we 's nachts opladen. Zij zijn onze buffer voor de piekuren. We zijn echt heel blij dat iWell ons geholpen heeft bij het bedenken van deze oplossing.”

Zonnepanelen inpassen

Erik vervolgt: “We zijn nu aan het onderzoeken hoe we gebruik kunnen gaan maken van zonnepanelen, omdat die energie veel duurzamer en goedkoper is. Daarmee kunnen we in de middag de batterijen opladen zodat we 's ochtends voldoende energie hebben om onze piek op te vangen. We kunnen het ons namelijk niet veroorloven om de productie te verschuiven. De scholen hebben hun lunches echt tussen 11.30 en 12.30 nodig. Daar is geen ruimte voor fouten en te laat bezorgen. De accu's hebben trouwens ook als voordeel dat we goed kunnen zien wat we per filiaal aan stroom verbruiken. Dat is hele nuttige informatie voor het opzetten van nieuwe hubs in andere steden.

Waar we ook nog naar gaan kijken is het elektrificeren van ons vervoer. Het zou mooi zijn als we elektrische bestelwagens kunnen gebruiken, die we dan opladen met onze eigen zonnestroom.

Huurder en geen eigenaar van het pand

Een interessante uitdaging is nu nog dat we zelf niet de eigenaar van het pand zijn. De verhuurder in Utrecht is zeker geïnteresseerd en denkt met ons mee over een goede gezamenlijke oplossing. Wij moeten nu voor onszelf bedenken wat voor ons acceptabel is. Is het voor ons prima als de pandeigenaar de zonnepanelen legt en onze huur verhoogt? Hoe ver willen we dan gaan? Of willen we zelf de zonnepanelen leggen, maar wat gebeurt er dan mee als wij verhuizen naar een ander pand? We groeien op dit moment zo hard dat het best kan zijn dat we over een paar jaar naar een groter pand moeten.

We denken ook na over innovatieve oplossingen. We doen bijvoorbeeld samen met studenten van de Universiteit Twente mee aan de Sustainable Energy Business Model Challenge. Een mogelijkheid die daaruit is gerold is de ‘Ecoplant’. Dat zijn zonnepanelen op een steel die zich net als een zonnebloem steeds naar de zon keren. We onderzoeken nog of we daar ook echt iets mee gaan doen. Ze zien er wel heel leuk uit en ze zijn zeer praktisch. Bij een verhuizing kunnen we ze eventueel meenemen.”   

Wie is TommyTomato

Bas: “We zijn met TommyTomato begonnen omdat wij vinden dat elk kind voldoende groente moet eten. Nu is dat vaak niet zo; en dat geldt zowel voor huishoudens waar geld genoeg is als voor huishoudens waar elk dubbeltje moet worden omgedraaid. Door die maaltijden op school aan te bieden, krijgen de kinderen gezonde brandstof op het moment dat ze het nodig hebben. Niet vlak voor het slapen gaan, maar overdag: wanneer ze spelen en leren. Voldoende groente is de basis voor een gezond lichaam en een goede toekomst.  En die boodschap slaat aan, want we groeien hard. We streven ernaar om in 2025 maar liefst 100.000 kinderen van een gezonde lunch te voorzien.”

Sociaal in alle betekenissen van het woord

Erik: “We zijn echt een idealistische onderneming. We verbinden oud met jong. De maaltijden worden op de scholen bezorgd door 65-plussers, onze ‘Health Angels". Voor de leerlingen zijn die vriendelijke grijze hoofden een soort opa's en oma's geworden die lekkere dingen komen brengen. Ook bij de productie van de lunchboxen werken we sociaal. Bijna al onze medewerkers betrekken we via het Werkgeversservicepunt. Zij bemiddelen voor mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Dat kunnen mensen zijn die naar Nederland gevlucht zijn, maar bijvoorbeeld ook mensen die psychische problemen hebben of hebben gehad en die weer werkervaring willen opdoen. Bij ons werken die allemaal samen. En naast de maaltijden bieden we ook kooklessen aan op de scholen en verzorgen we educatie via Skool. Zeg maar, jong geleerd, oud gedaan. Dat doen we spelenderwijs door bijvoorbeeld te praten over vitamine K in broccoli dat zorgt voor een korstje op je wond.

Ook letten we op gezinnen met een kleine beurs. Als ouders hun kinderen bij ons willen aanmelden maar tegelijk aangeven dat ze het eigenlijk niet kunnen betalen, kijken we samen wat een redelijk bedrag is. Dat doen we ook als een school zich meldt waarbij de draagkracht van de ouders niet heel groot is. Voor het resterende bedrag gaan we dan bijvoorbeeld samen op zoek naar een sponsor. Er zijn heel veel aansprekende bedrijven die graag met ons meedoen. Wat dacht je bijvoorbeeld van FC Utrecht! Zij sponsoren nu een school in Utrecht. We zien overigens gelukkig ook dat de overheid steeds vaker programma’s start om de minder draagkrachtige scholen bij te staan om voor gezonde voeding te kúnnen zorgen.“

Tips voor zonprojecten bij overbelasting van het stroomnet

Wil je als ondernemer ook je bedrijf verduurzamen met zonnepanelen?  Kijk dan eens op Oplossingen voor zon op dak bij netcongestie. Daar vindt u tips om het leggen van zonnepanelen toch mogelijk te maken ondanks de beperkingen van het stroomnet.

Meer weten over het verdelen van de kosten voor duurzame aanpassingen aan een pand tussen huurders en verhuurders? Lees het rapport Van split incentive naar shared incentive: succesvolle voorbeeldprojecten (rvo.nl)