Oplossingen voor zon op dak bij netcongestie

Het elektriciteitsnet in onze regio is overbelast. Dat betekent dat op dit moment niet alle zon-op-dakprojecten zomaar kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit hangt af van het type aansluiting. Op een kleinverbruikaansluiting (t/m 3x80 ampère) kunnen zonder aanvullende oplossingen nog ongeveer 200 panelen aangesloten worden. Bij een grootverbruikaansluiting zijn nu geen nieuwe zonneprojecten mogelijk. Toch zijn er nog opties om in deze situaties (meer) zonnepanelen op uw dak te plaatsen, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk opgewekte energie direct zelf te gebruiken. Op deze webpagina vindt u tips hoe u dit kunt doen.

Oplossingen gebaseerd op sector-kenmerken

Voor vijf sectoren hebben we laten doorrekenen welke oplossingen ervoor kunnen zorgen dat zonnepanelen op uw dak toch mogelijk zijn, ondanks de netcongestie. Er is hierbij gekeken naar typische kenmerken van gebouwen en bedrijfsvoering in die verschillende sectoren. Hieronder klikt u door naar de specifieke tips per sector.

De tips zijn bedoeld ter inspiratie. Wat voor u het meest geschikt is, hangt af van uw specifieke situatie.

  • Melkveehouderijen

    Specifieke kenmerken voor melkveehouderijen:, 

    • Melkveestal: vaak grootverbruikaansluiting, vooral elektriciteitsverbruik in de ochtend en begin van de avond
    • Bedrijf met melkrobot: meestal kleinverbruikaansluiting, elektriciteitsverbruik meer verspreid over de dag en constanter 
    • Er kan meer elektriciteit opgewekt worden dan het eigen verbruik
  • Andere sectoren

    Valt uw bedrijf of instelling niet onder de hier genoemde sectoren? Kijk dan welke kenmerken het best aansluiten bij die van uw organisatie. 

    U kunt zich ook laten inspireren door de basisoplossingen die hieronder staan. 

    figuur kan niet beslissen tussen 3 opties

Basisoplossingen

In de basis zijn er drie oplossingen die kunnen helpen om zonnepanelen op het dak toch rendabel te maken, ondanks de netcongestie. Hieronder leest u wat die oplossingen zijn en hoe ze helpen.

  • Opwekpieken verminderen

    Als u veel elektriciteit gebruikt als de zon schijnt, kunt u veel zonnepanelen plaatsen en profiteren van de opgewekte stroom door het jaar heen. Dit kan betekenen dat u op piekmomenten (middag en zomer) niet alle energie kwijt kunt. U kunt deze pieken verminderen door oost/west-plaatsing van de zonnepanelen of met behulp van omvormers voor peakshaving (curtailment of actieve regeling).

  • Energie opslaan

    Het is mogelijk om zonne-energie op te slaan, zodat u het op een later moment kunt gebruiken. Dit kan in de vorm van elektriciteit met een batterij/accu, maar bijvoorbeeld ook warmte via een boiler zijn.

  • Energieverbruik verschuiven

    Door uw elektriciteitsverbruik te verschuiven naar de momenten dat de zon schijnt, kunt u meer direct gebruiken en hoeft u minder terug te leveren aan het elektriciteitsnet. U kunt dit doen door elektrificatie (verbruik verhogen op piekmomenten) of door regelsystemen en slimme apparaten te gebruiken (stuurbaar verbruik).

Welke basisoplossingen zijn voor u interessant?

Er zijn drie basisoplossingen met elk een aantal maatregelen die interessant kunnen zijn om nu toch zonnepanelen op uw dak te plaatsen. Welke oplossing (of combinatie daarvan) voor u geschikt is, hangt af van uw huidige situatie, de hoeveelheid zonnepanelen die u wilt realiseren en uw toekomstplannen. Niet elke oplossing kan dus altijd gebruikt worden. Met behulp van onderstaande stappen kunt u bepalen welke oplossingen voor u wel interessant zijn. Kijk daarna bij de ‘basisoplossingen’ hierboven om te zien welke toepassingen u kunnen helpen. Het is verstandig om eerst uw technische en financiële mogelijkheden te bespreken met een adviseur.  

Subsidies en mogelijke oplossingen in de toekomst

Voor een aantal oplossingen zijn subsidies beschikbaar. Hieronder schetsen we verder enkele ontwikkelingen waar op dit moment aan gewerkt wordt, maar die op dit moment nog niet direct toepasbaar zijn.  

Neem contact op