Bedrijven op bedrijventerreinen die willen verduurzamen richten zich vaak op elektrificatie van hun bedrijfsprocessen en hun logistiek. Ze kijken ook naar mogelijkheden om zelf energie op te wekken en zelf weer te gebruiken. Dat is nodig omdat het stroomnet vol zit en terugleveren niet mogelijk is. Een klein warmtenet dat makkelijk uit te breiden is, kan voor hen ook een goede oplossing zijn. Bedrijven kunnen hierin warmte, die nodig is voor hun bedrijfsprocessen, uitwisselen en elkaar zo helpen om te voldoen aan hun warmtevraag. Het project 'Actiegericht op Bedrijventerreinen Leren over Energie-uitwisseling' (ABLE) werkt aan een praktisch concept en hulpmiddelen om dit mogelijk te maken.

Gedeputeerde Huib van Essen (Energietransitie): “Warmtenetten verlichten de druk op het elektriciteitsnetwerk en zorgen ervoor dat opgewekte energie lokaal wordt benut . Het is belangrijk dat het ABLE-project wordt ondersteund om kleinschalige ontwikkelingen mogelijk te maken. Het project levert kennis op die we goed kunnen gebruiken voor het verduurzamen van bedrijven en bedrijventerreinen, en voor onze Aanpak voor energiehubs op bedrijventerreinen.”
Gedeputeerde André van Schie (economie) vult aan: “Uit ons onderzoek naar de Power-to-X-methode blijkt dat met slimme oplossingen zoals lokaal energie opwekken, opslaan en delen, de file op het elektriciteitsnet minder kan worden én ondernemers hun energiekosten kunnen verlagen. Met het project ABLE zetten we deze ideeën nu om in de praktijk. Dat is goed voor het bedrijfsleven én helpt de energiebedrijven met de netcongestie.”
Versnellen ontwikkeling warmtenetten
Het project ABLE richt zich op het versnellen van de ontwikkeling van kleinschalige uitbreidbare warmtenetten op bedrijventerreinen, die eenvoudig en snel te implementeren zijn. Door in kaart te brengen waar de kansen liggen en barrières weg te nemen. ABLE wil bijvoorbeeld tools ontwikkelen waarmee de proceskosten lager worden en de business case verbetert. Zo helpt ABLE bedrijven om duurzame stappen te zetten. Het project draagt bij aan een toekomstbestendig energiesysteem op bedrijventerreinen, waarbij netcongestie efficiënt worden aangepakt.
Samenwerking voor ontwikkeling van het concept
In ABLE werkt een nationaal consortium samen, bestaande uit onder andere TNO, provincie Utrecht, Voestalpine, Baas Coldstore, BOV Veenendaal, Greenvis en Groendus. Samen ontwikkelen zij een concept en testen dat op drie bedrijventerreinen: in de provincie Utrecht zijn dat bedrijventerrein Haarweg in Bunschoten en Faktorij De Vendel in Veenendaal. In Gelderland gaat het om De Wildeman in Zaltbommel. De tools die in het project worden ontwikkeld komen beschikbaar in een online pakket voor bedrijven, gebiedsregisseurs en energieadviseurs.
Het project wordt uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei en het Ministerie van Economische Zaken.