Gouden Milieuthermometer voor DFZS

Donderdag 23 november 2023 heeft De Forensische Zorgspecialisten (DFZS) voor alle locaties in de provincie Utrecht het gouden Milieuthermometer-certificaat ontvangen: het hoogste niveau voor het verduurzamen van zorginstellingen. Het gaat om De Voorde in Amersfoort, en De Wierde, De Waag en de Van der Hoevenkliniek in Utrecht. De Forensische Zorgspecialisten is de eerste zorginstelling in de provincie die dit gouden certificaat heeft bereikt. Landelijk gingen slechts vier zorginstellingen DFZS voor.

gedeputeerde Huib van Essen van provincie Utrecht, Gea van Oortmarssen (coördinator duurzame zorg van provincie Utrecht), Marian Wiarda (manager service Centrum van DFZS, ), Inge de Boer (raad van bestuur van DFZS) en Adriaan van Engelen (Milieu Platform Zorgsector) zijn blij met het gouden certificaat

Duurzaamheid vanzelfsprekend

Gedeputeerde Huib van Essen: ““Echte verduurzaming is vaak een langdurig traject. Wat ik heb gemerkt als gedeputeerde - met onder andere de energietransitie onder mijn hoede - is dat je vaak gewoon een eerste stap moet zetten. Als je iets wilt bereiken moet je gewoon beginnen. Dat hebben de Forensische Zorgspecialisten ook gedaan. In 2016 hebben ze met de gemeente Utrecht afgesproken om 2 locaties te gaan verduurzamen. Nu is het 2023 en zijn alle 4 locaties in Provincie Utrecht op goud gebracht en de kantoorlocatie op label A. Duurzaamheid is hier helemaal vanzelfsprekend geworden!

Manager Service Centrum en directielid Marian Wiarda vult aan: “Het was een kronkelige weg om hier te komen. Goud mag dan in de topsport het hoogst haalbare zijn, wij vinden dat we nog niet klaar zijn. We willen onze hele vastgoedportefeuille verduurzamen, dus ook de locaties buiten de provincie Utrecht. De Parijse klimaatdoelstellingen zijn voor ons de stip op de horizon.“

Ondersteuning provincie

De provincie Utrecht ondersteunt zorginstellingen bij het verduurzamen. De provincie organiseert bijvoorbeeld kennisbijeenkomsten, waarin zorginstellingen kennis en ervaringen met elkaar uitwisselen en informeert zorginstellingen over landelijke ontwikkelingen en/of kansen, bv. op gebied van subsidies. Zo heeft DFZS met hulp van de provincie een SDE-subsidie kunnen aanvragen voor zonnepanelen. Voor het gebruik van de zonnepanelen hielp de provincie DFZS om een gelijktijdigheidsberekening te laten maken. Daarbij is in kaart gebracht op welke momenten een locatie stroom gebruikt. Die data worden afgezet tegen de hoeveelheid zonnestroom die opgewekt kan worden en welke aanpassingen nodig zijn om ervoor te zorgen dat er geen zelfopgewekte energie wordt teruggeleverd, om overbelasting van het net te voorkomen.

Meer weten?

Op de foto (van links naar rechts): gedeputeerde Huib van Essen van provincie Utrecht, Gea van Oortmarssen (coördinator duurzame zorg van provincie Utrecht), Marian Wiarda (manager service Centrum van DFZS), Inge de Boer (raad van bestuur van DFZS) en Adriaan van Engelen (Milieu Platform Zorgsector).