Energiehub fase 1: start zoektocht bij individuele bedrijven

Provincie Utrecht, Stedin en gemeenten willen samenwerken met bedrijven om te komen tot energiehubs. Er is een aanpak ontwikkeld die bestaat uit vier fases. In de eerste fase in deze aanpak start de zoektocht van individuele bedrijven.

Wat is fase 1?

In deze fase helpen we individuele bedrijven die een nieuwe of zwaardere grootverbruikaansluiting willen, of die energie willen terugleveren. Dit kan zijn door individuele oplossingen (bijvoorbeeld energieopslag of eigen duurzame opwek; kijk vooral ook op Oplossingen voor zon op dak bij netcongestie) of ondersteuning bij het starten van een samenwerking met andere bedrijven. Ook wordt hier verkend of een groepsoplossing voordelen biedt die de moeite waard zijn om verder te verkennen. Belangrijke eerste stap is dat elk bedrijf zelf zicht heeft op haar huidig en toekomstig energiegebruik en individuele verduurzamingsopties.

Eind fase 1

Na fase 1 kunnen er verschillende eindsituaties zijn. Bijvoorbeeld:

  • Een ondernemer kan besluiten te verduurzamen door een individuele oplossing, zoals het plaatsen van zonnepanelen met een batterij, slim sturen van de processen en eventueel aftoppen van zonne-energie.
  • Een groep ondernemers kan op basis van een eerste analyse besluiten verder onderzoek te doen naar een energiehub. Er is een trekker aangewezen. Ondernemers zijn bereid om een machtiging voor data-deling af te geven. Er is samenwerking met de gemeente.